Button TextButton TextButton TextButton TextButton TextButton Text  
   


Karta biciklističke staze u Sinanovićima


Mječkova strana
(Mjesto gdje najviše rastu gljive)


Ledine
(Mjesto gdje najviše rastu borovnice)


Pašnjaci na prostorima sela Sinanovići


Vito


Planina Treskavica


Planina Visočica


Put prema Visočici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selo Sinanovići su najstarije selo na prostoru Bjelašnice.Nekada davno selo Sinanovići su bili najnaseljenije selo sa 150 domaćinstava,a ostala sela su bili samo tzv.katuni.Prva porodica koja se nastanila u ovom selu bila je porodica koja se prezivala Sinanović,međutim kada je naišla smrtonosna bolest,ta porodica je umrla,i od tada je ovo selo dobilo naziv SINANOVIĆI.Ono što krasi ovo prelijepo mjesto su mnogobrojni poznati izvori voda.

U blizini našeg motela nalazi se izvor vode. Analizom ovog izvora stručnjaci su ustanovili da ova voda u sebi sadrži "željezo". Prema tome se može zaključiti da ova voda poboljšava krvnu sliku tzv. "željezo".

Još jedan interesantan izvor, koji se nalazi u Sinanovićima je izvor koji nikada ne mjenja svoju temperaturu, znači ima istu temperaturu i ljeti i zimi.

Velika poljana (Jelenača), koja se nalazi 2 km od restorana, poznata je po tome što u jesen, na njoj se pojavljuje veliko jezero. Ono što je interesantno je što ovo jezero nestane u samo nekoliko dana.

U neposrednoj blizini Jelenače nalazi se izvor vode, koji prema pričama starih ljudi ima u sebi nešto posebno. Priča se da su sa tog izvora mještani Sinanovića nosili vodu za kafe, jer kafa napravljena od vode sa tog izvora ima poseban ukus.

U Jelenači možete pronaći mnogo ljekovitih biljaka koje su dobre za zdravlje.Istraživači iz inostranstva su došli do podatka da se na spomenutom mjestu nalazi 48 ljekovitih biljaka u 1 m2.